O našem blogu

Přečtěte si, proč tento blog píšeme. Najdete zde také informace pro přispěvovatele.

Více informací

Zajištění zdroje tepla na základě smlouvy o dodávkách tepelné energie

V poslední době dochází k výrazným turbulencím na poli energetiky, a to z mnoha důvodů. Tyto důvody však v sobě zároveň skýtají i příležitost, neboť díky nim můžeme objevovat možnosti, jak pomocí moderních technologií a postupů změnit současnou energetiku do modernější podoby odpovídající 21. století.

Tepelná čerpadla přesně zapadají do požadavků dnešní doby. Jedná se o nízkoemisní zdroj tepla a v kombinaci s fotovoltaickou elektrárnou (případně i akumulací), můžeme hovořit o zdroji téměř bezemisním. Přinášíme možnost pro všechny developery bytových domů, jak snížit náklady na výstavbu a zároveň poskytnout vysoký standard a spolehlivost v oblasti vytápění pro budoucí nájemníky či majitele bytů.

Instalace tepelného čerpadla

Obecné výhody tepelných čerpadel

  • Nízké provozní náklady – tepelné čerpadlo je jedním z nejúspornějších typů vytápění na trhu. Až 75 % tepelné energie čerpá z okolního prostředí a 25 % z elektrické sítě.
  • Levnější sazba elektrické energie – stejně jako s elektrokotlem i s tepelným čerpadlem máte nárok na levnější sazbu elektrické energie (20 hodin denně “noční proud”).
  • Ekologické řešení – z tepelného čerpadla neunikají žádné zplodiny jako z kotle na tuhá paliva či z komínu v teplárně. Proto je vhodným řešením vytápění do měst i obcí.
  • Možnost využití i pro chlazení prostor – za pomocí tepelných čerpadel je možné prostory jednak ohřát na příjemnou teplotu, ale také využít funkci chlazení – zejména v letních měsících. Není potřeba řešit investici do nákupu klimatizací.
  • Nezávislost na dálkové dodávce tepla – netýkající se vás odstávky, údržby omezující dodávku tepla.
  • Možnost regulace – můžete regulovat a optimalizovat spotřebu dle pro Vás nejvýhodnějších potřeb.
  • Monitoring/dohled/rozúčtování- všechny naše instalace jsou připojeny na vzdálený online energetický dispečink, který je vám k dispozici.
  • Možnost kombinace s FVE a akumulací- získáte maximum z obnovitelných zdrojů a snížíte produkci CO2 na minimum.

Výhody pro developery se službou zajištění výstavby tepelného zdroje

Nejmarkantnější výhodou je úspora na investičních nákladů. Ve spolupráci se společností AC Heating, která je předním českým výrobcem tepelných čerpadel, přicházíme s úsporou pro developery bytových domů při výstavbách nových objektů.

Venkovní jednotka tepelného čerpadla

Zajistíme prvotní investici, projektovou dokumentaci, výstavbu a dohled nad realizací projektu výstavby tepelných čerpadel. Tím budete mít u Vaší stavby kompletně vyřešenou problematiku vytápění i s ohřevem teplé vody, a to s nulovou investicí. Záruka na zdroj vytápění trvá po celou dobu trvání smlouvy o dodávce tepelné energie. Servisní úkony jdou po celou dobu za námi.

Současně s dodávkou a výstavbou zdroje tepla je možné zajistit taktéž dodání systému na automatický sběr dat ze všech měřidel v objektu (voda, elektřina, teplo, plyn či chlad) a ty následně využít pro automatické vyúčtování energií v rámci objektu pro budoucí majitele či nájemníky. To vše s ohledem na chystanou legislativu. Více o systému zde.

Cena tepla vychází s tepelným čerpadlem oproti jiným zdrojům výrazně lépe. Pro příklad u standardního bytového domu o počtu 35 bytových jednotek se lze dostat na úsporu 30-40 % za GJ tepla v porovnání s CZT (centrální zdroj tepla). V případě služby, kdy se investice rozpouští do ceny tepla, je cena za 1 GJ odvislá od ceny elektřiny, délky kontraktu, ale taktéž cenovým rozhodnutím ERU, které stanovuje přiměřený zisk pro dodavatele tepla. I tak se dostáváme na cenu konkurenceschopnou, jelikož nemusíte do nákladů započítávat ztráty horkovodu, jako v případě CZT. Jediné, v čem tepelné čerpadlo nezvítězí nad plynovým kotlem jakožto další alternativou, je prvotní investice. Ovšem tu bereme na svá bedra a servisní úkony jsou zajištěny v rámci služby.

K tomu abychom byli schopni zjistit, zda je Váš projekt vhodný pro instalaci tepelného čerpadla, budeme od Vás potřebovat projekt vytápění a vypočtenou ztrátou objektu a taktéž půdorys podlaží v kterém je v plánu umístění kotelny.

Můžete si domluvit taktéž nezávaznou konzultaci s naším specialistou, který s Vámi probere veškeré detaily.

Možnost kombinace s FVE a akumulací – výhody a další přínosy

Takřka ideální variantou je propojení, či kombinace tepelného čerpadla s fotovoltaickou elektrárnou a akumulací. FVE v průběhu dne získává solární energii, kterou tepelné čerpadlo využije hospodárným způsobem. TČ v průběhu celého dne i noci může vytápět nebo ohřívat vodu, případně se v létě dá použít jako klimatizace objektu. Díky kombinaci s FVE je provoz opravdu téměř za nulové náklady a bez emisí. Opět zajistíme projekt FVE včetně instalace.

  • Úspora až 80 % z ročních nákladů
  • Akumulace přebytečné energie do vody či baterií
  • Vysoká energetická soběstačnost a nezávislost na dodavatelích energie pro celý objekt

Monitoring a přehled nad náklady pro budoucí majitele a nájemníky

Ať už byste zvolili jakoukoliv variantu, díky našemu SW Enectiva jsme schopni zajistit monitoring, dohled a rozúčtování spotřebovaných energií jednotlivých bytů i celého objektu. Majitel tak získá přehled nejen nad svojí spotřebou, ale taktéž nad výrobou tepla z tepelných čerpadel, výrobou z fotovoltaické elektrárny a případě dalších systému v budově. Součástí jsou i automatická upozornění na překročení spotřeby, které si může každý byt nastavit.

Plánujete rezidenční projekt a chcete konzultaci ohledně možnosti využití tepelného čerpadla?

KONTAKTUJTE NÁS

tel: + 420 222 766 950 nebo obchod@enerfis.cz